Superenkla frallor eller baguetter bakade med få ingredienser och som rörs ihop på ett kik på kvällen och bakas ut på morgonen. Perfekt om man vill ha nybakat på morgonen men inte gå upp timmar före resterande familjemedlemmar.
Välj om du vill göra baguetter eller frallor av degen, den långa jäsningen görs i rumstemperatur för att få ut så mycket smaker som möjligt.
Långjästa baguetter eller frallor
Måltid Bröd
Ingredienser
- 3 g jäst (1 liten ärta)
- 350 g kallt vatten (3,5 dl)
- 450 g vetemjöl special (7,5 dl)
- 1,5 tsk salt
Instruktioner
Kvällen före:
- Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop – antingen för hand eller med degblandare.
- Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar.
På morgonen
- Frallor: Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dela försiktigt degen i 12 bullar, knåda inte degen utan hantera degen varsamt. Lägg upp bullarna på bakplåtspapper. Baguetter: Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dela försiktigt degen i 3 delar, knåda inte degen utan hantera degen varsamt, dra försiktigt ut degen till tills den blir till en avlång baguette, snurra degen försiktigt och lägg sedan ut dina baguetter på ett bakplåtspapper.
- Låt dina frallor eller baguetter jäsa ca 15-20 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250° över- och undervärme.
- När ugnen är varmt sätter du in plåten i mitten av ugnen, sänk samtidigt värmen till 225°. Grädda frallorna eller baguetter tills de har fått en gyllenbrun färg (ca 15 minuter).
- Låt frallorna/baguetterna svalna något på ett galler och njut sedan av din frukost.
Ett svar
Riktigt fina bröd. Ville ha ett recept där jäst användes i så liten mängd som möjligt. Fick lägga till ca 70gr mjöl (1,5dl) för att degen skulle bli riktigt bra och bara kunde ”skivas” upp i frallor på morgonen. Tusen tack för receptet!