Ni vet dom där extremt frasiga frallorna som man kan köpa på cafe eller i butik? Med fluffigt inkråm och en yta som smular ner hela golvet. Det är något jag eftersträvat att få till i mitt lilla hemmakök under en lång tid. Nu har jag äntligen lyckats, och självklart ska jag dela med mig av både recept och tips jag lärt mig på vägen.
Frasiga frallor
ca 15 stora frallor
350 g vatten
25 g jäst
1 ägg
ca 700 g manitoba mjöl
1 tsk socker
En klick rumstempererat smör (ca 1 msk)
2 tsk salt
Gör såhär:
Smula jästen i en bunken och blanda ut den i vattnet. Blanda i ägget och sockret i bunken dela smöret i små bitar (rumstempererat smör är viktigt), blanda ner lite mjöl i taget under tiden som du bearbetar degen i maskin på låg hastighet. När du fått ihop degen är det dags att lägga i saltet, orsaken till att det läggs i efterhand är för att jästen inte reagerar så bra direkt ihop med saltet, därför behöver vi bygga en lite barriär med hjälp av mjölet. Bearbeta degen i maskin i 10-15 minuter – helst vill man att degen ska klara ”glutenprovet”, men det orkar jag oftast inte vänta på.
För att få så fluffiga bröd som möjligt bakas frallorna ut direkt. Dela upp degen i bitar på ca 80g styck. Nu är det viktigt att få ihop en slät bulle av vara del. Tryck och snurra degen i båda händerna, var inte rädd för att trycka degen ganska hårt – den har inte jäst än, så vi kan inte förstöra några luftbubblor än. Det krävs några gånger innan man lär sig att få till helt runda bollar.
Lägg på plåt med bakplåtspapper, lämna ordentligt med utrymme för jäsningen. Sedan kommer mitt nya tips. Ställ in plåtarna i en avstängd ugn. Placera en ugnsform med hett vatten på botten av ugnen och låt frallorna jäsa i ungefär 3 timmar.
När frallorna jäst färdigt tar du ut plåtarna från ugnen och sätter ugnen på 250°c över och undervärme. Pensla frallorna med vatten och häll på valfria frön (jag använder vallmofrön).
När ugnen har nått 250°C ställer du in en plåt i mitten, innan du stänger slänger du in lite vatten på botten av ugnen och stänger sedan snabbt. Vrid ner värmen till 225°C och baka frallorna tills de fått en fin färg i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna på galler utan duk.
Ett svar
Jag har provat ditt recept på frallor. Resultatet blev proffsigt bra. Det här receptet kommer jag använda flitigt. Jag formade 90-grammare för att få lite större bullar och la ut dem på två ugnsplåtar. Jag blev överraskad av hur mycket de jäste. Nästa gång lägger jag ut dem på tre plåtar.