Farmors bästa limpa

Jag är uppväxt till stor del hos min farmor. Från att jag var 4 år var jag hos farmor och farfar istället för att gå på förskola. När jag började skolan var både jag och min bästis Märta 1-2 dagar i veckan hos farmor efter skolan. Vi hade med andra ord vårt egna lilla fritids.

Ett av minnena jag alltid kommer ha är att komma till farmor, och få en skiva med farmors limpa med leverpastej och mor annas gurka. För några månader sedan lät farmor mig ta över hennes magiska receptbok. Där finns alla hennes bästa recept, självklart även receptet på limporna.

Och ett så här bra recept kan man ju inte sitta och hålla för sig själv, så här kommer receptet på farmors bästa limpa.

Farmors limpa

Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Portioner 2 limpor

Ingredienser

Fördeg

  • 1,5 dl fil
  • 1,5 dl vetemjöl special
  • 25 g jäst

Deg

  • 1,5 dl mörk sirap
  • 4 dl fil
  • 1,5 tsk salt
  • 13-14 dl rågsikt

Instruktioner

Fördeg

  • Smula jästen i en stor bunke. Håll ner filen och mjölet i bunken (endast de måtten som står under rubriken "Fördeg").
  • Blanda ihop med en slickepott till en smidig smet och låt vila i ca 20 min.

Deg

  • Blanda sirap, fil och salt i en kastrull. Värm upp blandningen tills det blir fingervarmt (ca 37°c).
  • Häll ner blandningen i fördegen och blanda ihop med hjälp av en köksassistent.
  • Arbeta sakta in ca 13-14 dl rågsikt tills du har fått en smidig deg.
  • Låt jäsa i ca 45 min.
  • Baka ut två stora limpor och lägg dom på en plåt. Låt jäsa ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 175°c över- och undervärme. När ugnen är varm ställer du in din plåt långt ner i ugnen.
  • Grädda i ugnen ca 40 minuter. Direkt när du tar ut brödet ur ugnen penslas ytan med lite vatten.
  • Låt svalna under bakduk och skiva upp när brödet har svalnat helt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Liknande inlägg

Recept

Semlor

Semlor, ett riktigt tidigt vårtecken. När man tröttnat på alla jul- & saffransbak och alla piffiga nyårsdesserter är semlorna nästa steg. Många tycker det är

bild på baguetter i baguettplåt
Recept

Baguetter

Nu i mellandagarna har jag ledigt från jobbet så då måste jag självklart passa på att baka lite. Så igår fick jag för mig att

Recept

Den perfekta kladdkakan

Kladdkaka, kanske det mest älskade bakverket i Sverige? Det går snabbt, och går hem hos alla åldersgrupper och jag har receptet på den perfekta kladdkakan.