Ska du bjuda på hamburgare i helgen? Då måste du självklart göra dina egna bröd! Det är inte svårt och blir såååå mycket godare. Jag brukar se till att alltid ha några briochebröd i frysen för att vara redo när vi kör hamburgare här hemma. Briochebröd är ett smörigt bröd med mild smak som passar perfekt för att fånga upp kladdig majonnäs eller dressing.
Receptet går även att använda till korvbröd men formas då till avlånga ”korvar” och blir ca 16 stycken istället för 12.
Godaste brioche-hamburgerbrödet
Portioner 12 stycken
Ingredienser
- 25 g jäst
- 1 dl vatten
- 2 dl mjölk
- 1 st ägg
- 1 msk socker
- 1 dl durummjöl
- 7 dl Manitoba Cream mjöl (eller vetemjöl special)
- 1 tsk salt
- 125 g smör
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Rör tills jästen lösts upp helt.
- Tillsätt socker, ägg och rör successivt i mjölet med hjälp av en bakmaskin.
- Låt degen gå i maskinen med degkrok tills degen blivit smidig.
- När degen gått ihop är det dags att tillsätta det rumstempererade smöret, lägg i små bitar medan maskinen fortfarande går. Låt maskinen jobba i ca 10 minuter, degen kommer först bli ganska kladdig men låt maskinen jobba in allt smör innan du tillsätter mer mjöl om det behövs.
- Ta upp degen på lätt mjölat bakbord.
- Dela degen i 12 st lika stora delar för stora bröd, för mindre bröd dela istället upp degen i 16 bitar. Forma runda bullar med ett ett lätt tryck på ena handen i cirkulerande rörelser.
- Lägg ”bullarna” på plåten och platta till (ca 6-7 cm i diameter, 1,5 cm tjock).
- Låt jäsa i ca 2 h på plåten med en handduk över. För att veta om bullarna jäst färdigt kan du peta till med ett finger, om bullen återgår till sin form har de jäst färdigt.
- När bröden har jäst färdigt sätter du ugnen på varmluft 220°c.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och strö ev över sesamfrö strax innan de ska in i ugnen. Sätt in i mitten av ugnen i ca 12 min.
- När bröden är gyllenebruna vet du att de är klara, ta ut och låt svalna helt på ett galler.
- Om du vill ha bröden en annan dag än dagen du bakade på är det bara att dela bröden direkt och sedan frysa in dom. Se bara till att inte knöla ner brödet i frysen utan låt de frysas i sin originalform så kan du senare flytta på dom.