bild på baguetter i baguettplåt

Baguetter

Nu i mellandagarna har jag ledigt från jobbet så då måste jag självklart passa på att baka lite. Så igår fick jag för mig att experimentera lite med att få till ett bra recept på baguetter, utan att använda surdeg. Så med enkla ingredienser med långa jästider får man till de där djupa smakerna ändå. Jag valde att använda vetemjöl special och manitoba cream, men det går självklart att använda vilka mjölsorter man vill. Till mina baguetter serverade jag en tomatsoppa som jag hittade hos fantastiska Catarina Köning.

Här kan man själv höfta lite med de olika jästiderna efter vad som passar din dag, så det som står här är vad jag använde mig av, men det går att köra lite längre/lite kortare om du vill.

Baguetter

Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Kök Franskt
Keyword Bakning, bröd
Portioner 2 stycken

Ingredienser

Fördeg

  • 5 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vetemjöl special

Deg

  • 5 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 6 dl manitoba cream mjöl
  • 2 tsk salt

Instruktioner

Fördeg

  • Smula ner jäst i en stor bunke. Häll över vattnet och rör runt tills jästen har löst upp sig.
  • Blanda ner mjölet ordentligt. Konsistensen ska vara väldigt krämig och inte som en deg. Var noga med att mjölet har blandats ordentligt.
  • Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 2 h. Fördegen är redo när det har skapats bubblor på ytan.

Deg

  • När fördegen är redo är det dags att blanda ut det till en riktig deg. Blanda vatten och jäst i en egen bunke så jästen löser upp sig. Häll sedan ner det i fördegen.
  • Häll i salt och mjöl i degen och kör antingen degen i maskin eller knåda den förhand tills degen är smidigt.
  • Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa i rumstemperatur till dubbelstorlek, den kommer även börja bli lite bubblig (ca 2-3 h)
  • När degen jäst färdigt är det dags att baka ut baguetterna. Stjälp ut degen på ett mjölat bord. Dela degen på två. Knåda degen och tryck sedan ut den och vik in sidorna mot mitten så du får en avlång deg med "spänning". Rulla ut degen till den längden du vill ha dina baguetter och vrid degen. Lägg sedan baguetterna på en plåt. Jag använder en baguetteplåt, men annars kan du ta hjälp av kökshanddukar för att skapa banor för baguetterna att jäsa i.
  • När degen jäst färdigt, sätt ugnen på 250 g varmluft. När ugnen är varm slänger du in lite vatten för att skapa ånga och ställer in baguetterna tills de fått en fin färg (ca 15-20 min).
  • Låt baguetterna svalna på ett galler.

Här hittar du alla mina recept på bröd.

bild på baguetter i baguettplåt

Ett svar

  1. 5 stars
    Fantastiskt recept på baguetter! Jag följde instruktionerna steg för steg och resultatet blev perfekt – krispiga på utsidan och mjuka inuti. Fördegen gav verkligen en fin smak och textur till brödet. Jag uppskattade särskilt detaljerna i instruktionerna, vilket gjorde processen enkel att följa. Dessa baguetter påminde mig om de jag brukade äta i Frankrike. Kommer definitivt att baka dessa igen! Tack för att du delade detta underbara recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Liknande inlägg

Recept

Semlor

Semlor, ett riktigt tidigt vårtecken. När man tröttnat på alla jul- & saffransbak och alla piffiga nyårsdesserter är semlorna nästa steg. Många tycker det är

bild på baguetter i baguettplåt
Recept

Baguetter

Nu i mellandagarna har jag ledigt från jobbet så då måste jag självklart passa på att baka lite. Så igår fick jag för mig att

Recept

Den perfekta kladdkakan

Kladdkaka, kanske det mest älskade bakverket i Sverige? Det går snabbt, och går hem hos alla åldersgrupper och jag har receptet på den perfekta kladdkakan.