Semlor, ett riktigt tidigt vårtecken. När man tröttnat på alla jul- & saffransbak och alla piffiga nyårsdesserter är semlorna nästa steg. Många tycker det är heligt att inte starta förens fettisdagen närmar sig, men eftersom det är ett bakverk som är lätt att testa olika fina utseenden på, samt med en vetedeg som grund är det en av mina favoritsaker att baka, så därför smygstartar jag gärna redan i januari.
Mina semlor vill jag ha en fluffig bulle, len mandelmassa och en lättvispad grädde med lite lite vaniljsocker i. Nedan är det receptet jag brukar använda mig av, men vill man ha mer kardemumma är det bara att ta efter egen smak.
Semlor
Portioner 16 st
Ingredienser
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk
1 ½
dl strösocker½
tsk kardemumma- 1,5 tsk
vaniljsocker
- 2 st ägg
- 150 g rumstempererat smör
- 12-13 dl vetemjöl special
- 1 krm salt
Pensling
- 1
st
ägg - lite vatten
Fyllning
- 40 g mandelmassa per semla
- 0,5 msk ovispad grädde
- inkråm från bullarna
Montering
- 0,75 dl vispgrädde per semla
- 1 tsk vaniljsocker
- Florsocker
Instruktioner
- Smula ner jäst i en bunke, tillsätt mjölken och blanda tills jästen har löst upp sig. Tillsätt sedan ägg, strösocker, vaniljsocker, kardemumma och smöret. Tillsätt ungefär hälften av mjölet. Kör degen i maskin i några minuter.
- Tillsätt sedan salt och resten av mjölet lite i taget tills du har en bra deg (inte för kladdig, den ska gå att hantera utan att allt fastnar på händerna). Låt sedan knådas i maskin ca 10 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, dela degen i ca 16 bitar. Forma bullarna så runda som möjligt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck bullarna med en handduk och låt jäsa till dubbla storleken, ca 2 h.
- Sätt ugnen på 225° över- och undervärme. Vispa samman ägg med lite vatten och pensla bullarna.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i 12–13 min. Låt sedan bullarna kallna på ett galler.
Montering
- Skär av ett lock på varje bulle & gröp ur lite inkråm ur bullarna och lägg det i en bunke.
- Riv ner mandelmassan i bunken, samt blanda ner ovispad grädde till en smidig smet. Vill du ha lite crunch i dina semlor kan du hacka ner lite mandlar i blandningen. Lägg en klick i varje bulle.
- Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.
- Sätt försiktigt på locken på bullarna och pudra över florsocker (jag brukar använda en tesil för detta). Njut sedan av din semla!