pizzadeg

Grundrecept på perfekta pizzan

I vintras låg det störtsta paketet jag kan tänka mig under vår lilla minigran här hemma. Det visade sig vara en pizzaugn som min sambo hade köpt till mig. Sen dess har jag försökt lära mig alla tips och trix jag kan om att få till den bästa pizzan, och efter att ha testat mig fram har jag nu äntligen börjat bli nöjd.

Det här receptet kräver lite förberedelse och planering, men är ändå superenkelt att göra. Helst ska degen jäsa i minst 48 timmar, men om man ökar jästen lite samt låter den jäsa i rumstemperatur kan du få en bra deg på några timmar.

Grundrecept på perfekt pizzadeg

Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 4 Pizzor

Ingredienser

  • 5 g Jäst
  • 400 g Vatten
  • 600 g Tipo 00
  • 2,5 tsk salt

Instruktioner

Ca 48 h innan pizzabak

  • Lägg ner jästen i en stor bunke och lös upp den i det kalla vattnet.
  • När jästen är helt upplöst börjar du blanda ner mjölet. Häll i lite i taget och rör med en slickepot tills degen är smidig. Det ska vara en ganska kladdig deg.
  • Täck bunken med plast eller ett lock och låt jäsa i rumstemperatur ca 6-8h.

Efter första jäsningen

  • Efter 6-8h ska degen ha jäst till dubbla storleken och det är dags att flytta in degen i kylskåpet. Där ska den stå till samma dag som pizzan ska bakas ut.

Samma dag som du ska tillaga pizzan

  • ca 3 timmar innan du ska tillaga pizzan är det dags för "bollning", det är inte så avancerat som det låter. Ta ut degen ur kylskåpet och stjälp försiktigt ut innehåller på ett mjölat bakbord. Knåde INTE.
  • Dela försiktigt degen i fyra delar. Sedan ska du forma varje del till en boll. Vik försiktigt in kanterna utan att trycka till – vi vill bevara så mycket luft som möjligt i degen.
  • Antingen lägger du upp dina degklumpar i små behållare, alternativt lägger ut de på en mjölad plats och täcker försiktigt med plast. Täcker man de inte ordentligt så kommer degen att torka så var noga med detta.

Dags att baka

  • Se till att ha satt in din pizzasten och satt igång ugnen på varmluft 250°c ca 1 timme innan du ska börja grädda pizzorna. När det tillslut är dags att baka ut så är mitt störta tips att göra en pizza i taget. Strö ut durumvetemjöl på bordet och lägg ut en degklump. Nu ska du börja trycka ut pizzan innifrån och ut. Tänk att du ska pressa ut luften till kanterna.
  • Sedan lägger du på din favorittopping och stoppar in pizzan i ugnen tills den har en fin färg (ca 5-10 min).

Tips! Har du inte en pizzaugn kan jag tipsa om att ha pizzasten istället. Se till att lägga in stenen på högsta temperatur i ugnen ca 1 h innan du ska grädda pizzorna så får du till nästan lika bra resultat.

Tips nummer 2! Har du en pizzaspade? Perfekt då har jag några få tips för att lyckas. Baka ut din pizza på durumvete, se till så det är rikligt med mjöl under pizzan. Lägg upp pizzan på spaden innan du börjar lägga på pålägget, då håller sig formen snyggast. Lägg sedan på såsen och pålägget snabbt och se till så pizzan fortfarande glider på spaden. Sen är det bara att skjutsa in den i ugnen och vänta.

pizzadeg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Liknande inlägg

Recept

Semlor

Semlor, ett riktigt tidigt vårtecken. När man tröttnat på alla jul- & saffransbak och alla piffiga nyårsdesserter är semlorna nästa steg. Många tycker det är

bild på baguetter i baguettplåt
Recept

Baguetter

Nu i mellandagarna har jag ledigt från jobbet så då måste jag självklart passa på att baka lite. Så igår fick jag för mig att

Recept

Den perfekta kladdkakan

Kladdkaka, kanske det mest älskade bakverket i Sverige? Det går snabbt, och går hem hos alla åldersgrupper och jag har receptet på den perfekta kladdkakan.