Frasig och saftig sockerkaka

En klassiker som alltid går hem att bjuda på, sockerkaka. Personligen gillar jag en sockerkaka som är otroligt fluffig och luftig men ändå har en frasig yta. Efter att ha testat många olika varianter så har jag hittat en som jag tycker blir helt perfekt.

Frasig och saftig sockerkaka

Skriv ut receptet
Måltid Fika
Portioner 1 kaka

Ingredienser

  • 2 dl socker
  • 2 st ägg
  • 1 st äggula
  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Instruktioner

  • Smörj och bröa en form. Sätt ugnen på 175°c över- och undervärme.
  • Vispa upp ägg och socker i en bunke. Vispa länge så smeten får lite luftbubblor i sig.
  • Smält smöret i en kastrull. När allt smör är smält tar du bort kastrullen från värmen och blandar i mjölken.
  • Blanda mjöl, vaniljsocker samt bakpulver i en egen bunke. Sila ner det i äggsmeten med hjälp av en slickepott. Var noga så du får med allt mjöl. Blanda sist ner smöret och mjölken tills du får en jämn och fin smet.
  • Häll upp smeten i den smörade formen och ställ in kakan i ugnen. Grädda ca. 40 minuter.
  • Öppna inte ugnen förens tidigast efter 20 minuter, annars kommer kakan sjunka. För att veta att kakan är klar kan man använda en potatissticka, när den är torr är kakan klar. Ta ut kakan och låt den vila i formen ca 10 minuter. Sedan vänder du upp kakan på ett avsmalningsgaller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Liknande inlägg

Recept

Semlor

Semlor, ett riktigt tidigt vårtecken. När man tröttnat på alla jul- & saffransbak och alla piffiga nyårsdesserter är semlorna nästa steg. Många tycker det är

bild på baguetter i baguettplåt
Recept

Baguetter

Nu i mellandagarna har jag ledigt från jobbet så då måste jag självklart passa på att baka lite. Så igår fick jag för mig att

Recept

Den perfekta kladdkakan

Kladdkaka, kanske det mest älskade bakverket i Sverige? Det går snabbt, och går hem hos alla åldersgrupper och jag har receptet på den perfekta kladdkakan.