En klassiker som alltid går hem att bjuda på, sockerkaka. Personligen gillar jag en sockerkaka som är otroligt fluffig och luftig men ändå har en frasig yta. Efter att ha testat många olika varianter så har jag hittat en som jag tycker blir helt perfekt.
Frasig och saftig sockerkaka
Måltid Fika
Portioner 1 kaka
Ingredienser
- 2 dl socker
- 2 st ägg
- 1 st äggula
- 75 g smör
- 1 dl mjölk
- 2,5 dl mjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Instruktioner
- Smörj och bröa en form. Sätt ugnen på 175°c över- och undervärme.
- Vispa upp ägg och socker i en bunke. Vispa länge så smeten får lite luftbubblor i sig.
- Smält smöret i en kastrull. När allt smör är smält tar du bort kastrullen från värmen och blandar i mjölken.
- Blanda mjöl, vaniljsocker samt bakpulver i en egen bunke. Sila ner det i äggsmeten med hjälp av en slickepott. Var noga så du får med allt mjöl. Blanda sist ner smöret och mjölken tills du får en jämn och fin smet.
- Häll upp smeten i den smörade formen och ställ in kakan i ugnen. Grädda ca. 40 minuter.
- Öppna inte ugnen förens tidigast efter 20 minuter, annars kommer kakan sjunka. För att veta att kakan är klar kan man använda en potatissticka, när den är torr är kakan klar. Ta ut kakan och låt den vila i formen ca 10 minuter. Sedan vänder du upp kakan på ett avsmalningsgaller.