Jag är uppväxt till stor del hos min farmor. Från att jag var 4 år var jag hos farmor och farfar istället för att gå på förskola. När jag började skolan var både jag och min bästis Märta 1-2 dagar i veckan hos farmor efter skolan. Vi hade med andra ord vårt egna lilla fritids.
Ett av minnena jag alltid kommer ha är att komma till farmor, och få en skiva med farmors limpa med leverpastej och mor annas gurka. För några månader sedan lät farmor mig ta över hennes magiska receptbok. Där finns alla hennes bästa recept, självklart även receptet på limporna.
Och ett så här bra recept kan man ju inte sitta och hålla för sig själv, så här kommer receptet på farmors bästa limpa.
Farmors limpa
Måltid Bröd
Portioner 2 limpor
Ingredienser
Fördeg
- 1,5 dl fil
- 1,5 dl vetemjöl special
- 25 g jäst
Deg
- 1,5 dl mörk sirap
- 4 dl fil
- 1,5 tsk salt
- 13-14 dl rågsikt
Instruktioner
Fördeg
- Smula jästen i en stor bunke. Håll ner filen och mjölet i bunken (endast de måtten som står under rubriken "Fördeg").
- Blanda ihop med en slickepott till en smidig smet och låt vila i ca 20 min.
Deg
- Blanda sirap, fil och salt i en kastrull. Värm upp blandningen tills det blir fingervarmt (ca 37°c).
- Häll ner blandningen i fördegen och blanda ihop med hjälp av en köksassistent.
- Arbeta sakta in ca 13-14 dl rågsikt tills du har fått en smidig deg.
- Låt jäsa i ca 45 min.
- Baka ut två stora limpor och lägg dom på en plåt. Låt jäsa ca 30 min.
- Sätt ugnen på 175°c över- och undervärme. När ugnen är varm ställer du in din plåt långt ner i ugnen.
- Grädda i ugnen ca 40 minuter. Direkt när du tar ut brödet ur ugnen penslas ytan med lite vatten.
- Låt svalna under bakduk och skiva upp när brödet har svalnat helt.