Go Back

Baguetter

Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Kök Franskt
Keyword Bakning, bröd
Portioner 2 stycken

Ingredienser

Fördeg

  • 5 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vetemjöl special

Deg

  • 5 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 6 dl manitoba cream mjöl
  • 2 tsk salt

Instruktioner

Fördeg

  • Smula ner jäst i en stor bunke. Häll över vattnet och rör runt tills jästen har löst upp sig.
  • Blanda ner mjölet ordentligt. Konsistensen ska vara väldigt krämig och inte som en deg. Var noga med att mjölet har blandats ordentligt.
  • Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 2 h. Fördegen är redo när det har skapats bubblor på ytan.

Deg

  • När fördegen är redo är det dags att blanda ut det till en riktig deg. Blanda vatten och jäst i en egen bunke så jästen löser upp sig. Häll sedan ner det i fördegen.
  • Häll i salt och mjöl i degen och kör antingen degen i maskin eller knåda den förhand tills degen är smidigt.
  • Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa i rumstemperatur till dubbelstorlek, den kommer även börja bli lite bubblig (ca 2-3 h)
  • När degen jäst färdigt är det dags att baka ut baguetterna. Stjälp ut degen på ett mjölat bord. Dela degen på två. Knåda degen och tryck sedan ut den och vik in sidorna mot mitten så du får en avlång deg med "spänning". Rulla ut degen till den längden du vill ha dina baguetter och vrid degen. Lägg sedan baguetterna på en plåt. Jag använder en baguetteplåt, men annars kan du ta hjälp av kökshanddukar för att skapa banor för baguetterna att jäsa i.
  • När degen jäst färdigt, sätt ugnen på 250 g varmluft. När ugnen är varm slänger du in lite vatten för att skapa ånga och ställer in baguetterna tills de fått en fin färg (ca 15-20 min).
  • Låt baguetterna svalna på ett galler.