Go Back

Farmors limpa

Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Portioner 2 limpor

Ingredienser

Fördeg

  • 1,5 dl fil
  • 1,5 dl vetemjöl special
  • 25 g jäst

Deg

  • 1,5 dl mörk sirap
  • 4 dl fil
  • 1,5 tsk salt
  • 13-14 dl rågsikt

Instruktioner

Fördeg

  • Smula jästen i en stor bunke. Håll ner filen och mjölet i bunken (endast de måtten som står under rubriken "Fördeg").
  • Blanda ihop med en slickepott till en smidig smet och låt vila i ca 20 min.

Deg

  • Blanda sirap, fil och salt i en kastrull. Värm upp blandningen tills det blir fingervarmt (ca 37°c).
  • Häll ner blandningen i fördegen och blanda ihop med hjälp av en köksassistent.
  • Arbeta sakta in ca 13-14 dl rågsikt tills du har fått en smidig deg.
  • Låt jäsa i ca 45 min.
  • Baka ut två stora limpor och lägg dom på en plåt. Låt jäsa ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 175°c över- och undervärme. När ugnen är varm ställer du in din plåt långt ner i ugnen.
  • Grädda i ugnen ca 40 minuter. Direkt när du tar ut brödet ur ugnen penslas ytan med lite vatten.
  • Låt svalna under bakduk och skiva upp när brödet har svalnat helt.