Go Back

Semlor

Skriv ut receptet
Portioner 16 st

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1
½

    dl strösocker
  • 
½

    tsk kardemumma
  • 1,5 tsk

    vaniljsocker


  • 2 st ägg
  • 150 g rumstempererat smör
  • 12-13 dl vetemjöl special
  • 1 krm salt

Pensling

  • 1

    
st

    ägg
  • lite vatten

Fyllning

  • 40 g mandelmassa per semla
  • 0,5 msk ovispad grädde
  • inkråm från bullarna

Montering

  • 0,75 dl vispgrädde per semla
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Florsocker

Instruktioner

  • Smula ner jäst i en bunke, tillsätt mjölken och blanda tills jästen har löst upp sig. Tillsätt sedan ägg, strösocker, vaniljsocker, kardemumma och smöret. Tillsätt ungefär hälften av mjölet. Kör degen i maskin i några minuter.
  • Tillsätt sedan salt och resten av mjölet lite i taget tills du har en bra deg (inte för kladdig, den ska gå att hantera utan att allt fastnar på händerna). Låt sedan knådas i maskin ca 10 minuter.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, dela degen i ca 16 bitar. Forma bullarna så runda som möjligt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck bullarna med en handduk och låt jäsa till dubbla storleken, ca 2 h.
  • Sätt ugnen på 225° över- och undervärme. Vispa samman ägg med lite vatten och pensla bullarna.
  • Grädda bullarna i mitten av ugnen i 12–13 min. Låt sedan bullarna kallna på ett galler.

Montering

  • Skär av ett lock på varje bulle & gröp ur lite inkråm ur bullarna och lägg det i en bunke.
  • Riv ner mandelmassan i bunken, samt blanda ner ovispad grädde till en smidig smet. Vill du ha lite crunch i dina semlor kan du hacka ner lite mandlar i blandningen. Lägg en klick i varje bulle.
  • Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.
  • Sätt försiktigt på locken på bullarna och pudra över florsocker (jag brukar använda en tesil för detta). Njut sedan av din semla!